Kiedy czujesz się zdenerwowana nadchodzącym ważnym wydarzeniem, egzaminem czy spotkaniem, dość często sięgasz po produkty spożywcze, których głównym zadaniem jest to, żebyś szybko poczuła się lepiej.

Zazwyczaj są to dość ciężkie, tłuste i słodkie potrawy, które przynoszą ulgę tylko na chwilę i tak naprawdę robią niewiele, żeby zmniejszyć stres. Niezdrowe jedzenie jest bardzo wygodne i łatwo dostępne, dlatego jest często pierwszą rzeczą po którą sięgasz w sytuacjach stresowych.

Dla własnego dobra powinnaś przemyśleć i wybrać takie przekąski, które faktycznie mogą stłumić stres, a dodatkowo dostarczą składników odżywczych, witamin i minerałów. Zamiast sięgać po te, które zawierają mnóstwo cukru, są wysoko przetworzone i tylko na chwilę poprawiają humor, sięgnij po produkty, które faktycznie zmniejszają lęk, zwiększają dopaminę i realnie poprawiają humor.

Wybraliśmy dla ciebie 5 zdrowych produktów, które powinnaś jeść w sytuacjach stresowych: 

ŁOSOŚ

Kwasy tłuszczowe omega-3 (te znajdujące się w łososiu) pomagają w zmniejszeniu lęku. Zaleca się spożywanie ryb co najmniej 2 razy w tygodniu. Wybieraj ryby z certyfikatem MSC (Marine Stewardship Council) – to certyfikat świadczący o zrównoważonym rybołówstwie i legalnych certyfikowanych połowach. Takie ryby możesz spokojnie kupić w sieci sklepów Lidl, czy Biedronka.

CIEMNA CZEKOLADA

Reguluje poziom lęku, redukuje hormony stresu takie jak kortyzol. Jedzenie gorzkiej czekolady zwiększa poziom serotoniny, który może pomóc w zmniejszeniu stresu.

ZIELONE WARZYWA

Kiedy jesteś zestresowana idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie pysznego zielonego smoothie lub sałaty na bazie szpinaku i na przykład komosy ryżowej. Kwas foliowy zawarty w zielonych warzywach jest łagodzi objawy depresji, lęk i stres. Kwas foliowy produkuje w mózgu dopaminę, która wpływa na poprawę emocji. Najlepszym źródłem kwasu foliowego są szparagi, brukselka i brokuły.

INDYK

Tryptofan, który jest składnikiem mięsa z indyka, to niezbędny aminokwas, który reguluje nastrój. Jesteś zestresowana, czeka cię ciężkie spotkanie w pracy, zjedz sałatkę z indykiem z dodatkiem szparagów i kaszy jaglanej.

JAGODY

Chcesz radzić sobie ze stresem – zadbaj o swój układ odpornościowy. Najprostszym sposobem jest spożywanie produktów o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. To one zapobiegają uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki, usuwają toksyny z organizmu, działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Szczególnie teraz, kiedy sezon na jagody jest w pełni jedz je same, czy w postaci koktajlu z dodatkiem kefiru i banana. MNIAM!